• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tudum

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Deca od kak su " inoxice" došle ,napravili ste nauku od drvenih sudov.Naravno da je lakše baratat i održavat limenku,ali nije ni sa drvenom bačvom problem ako se " ne zapusti" . Oprat na vrijeme, pravilno pospremit praznu, i nema nikakvih problema.Ako vrata i njihov dosjed nisu oštečeni , ne treba se bojati ni loja kao sredstva za dihtanje , jer ga ne treba puno nanosit i ne može utjecat mirisom na vino ( mošt), dapaće lijepše je vidjet da na čavlu u podrumu visi kotač loja nego tuba nečega kaj ni sam ne znaš kaj je:) .Znam da je ovo smiješno za "velike" podrumare ,ali za kleti i obične muže to je normalno.Nisam nikoga imao namjeru zezat ,al ovo kod mene funkcionira dobro već jako dugo.
 

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
670
Slažem se s kolegom imbrom. Jedino je problem kaj se noja redi z vodom. Kad bi čistu slagali, bila bi tak gusta kaj nebi scurela ni kroz prst debeli rešek (pukotina).:icon_fU:
 

gradskikauboj

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2010
Poruka
166
Ne veli se zabadav "Cepa fali, direktora sadi". Svak slaže po svom omjeru vode i šećera i u tome i je čar pravog direktora iliti tuduma.
Evo još jedne tehnike: nabere se i zbrožda grožđe u lagev i doda se šećera i vode kak ko zna.Onda se otoči lit npr 100 litri u bačvu od 150 litri. Na to se zbrožda još dve korpe graševine i ostavi da vrije trop od graševine i direktorova lit, Kad odkipi, otoči se mošt i pusti da sazrije do kraja. Vino ima okus po čistom cijepu, a u stvari piješ tuduma. Dobra pijača, isprobano.
 

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,750
Hehe, alkemičari, dobro da ne živimo u srednjem vjeku, svi bi na lomači završili:icon_rofl:, ili vam je to Isusov recept.
 

jurek

Dobro znana faca
Tu od
6 Srp 2013
Poruka
670
To je još svjetlosnim godinama daleko od kemijanja s cijepom. Počev od špricanja pa do kemijanja s kvascima, gljivicama i inim sredstvima za postizanje vrenja i kvalitete vina uopće. Sve je to ok dok ne zahebeš, pa predugo ostaviš kvasce pa ti vino smrdi na trula jajca. Meni je dobro vinčeko na prvom mestu. Bil to cijep ili direktor, svejedno. Glavno da je vino dobro.
 

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Hehe, alkemičari, dobro da ne živimo u srednjem vjeku, svi bi na lomači završili:icon_rofl:, ili vam je to Isusov recept.

E moj hodor , kaj je Isus taložil otrove kod svog čina ( kad već spominješ Njegovo ime) ?
 

joza 54

Novi član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
18
E moj hodor , kaj je Isus taložil otrove kod svog čina ( kad već spominješ Njegovo ime) ?

pomozi boze delo i tezake ! i onda nekak ,sledi pitajne:eek:stavla li se izabela na tropu? onak par dan da dobi boju?
 
B

bedak

Guest
Pozdrav!

Da'l je tudum samo direktor ili pod tudum spadaju i izabela, francuz i dr.

Bil sam uvjeren da sva "nesortna" grožđa spadaju u tudum, al' me punica uvjerava da je to samo direktor!
 

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
Kultivirana loza (cjep) rodi na višegodišnjoj rodzgvi dok direktor rodi na jednogodišnjoj. Sve vrste loze koje rode na jednogodišnjoj lozi su direktori. Direktori nemaju veze sa "direktorima" nego sa direktnim rodom.
 
B

bedak

Guest
Kultivirana loza (cjep) rodi na višegodišnjoj rodzgvi dok direktor rodi na jednogodišnjoj. Sve vrste loze koje rode na jednogodišnjoj lozi su direktori. Direktori nemaju veze sa "direktorima" nego sa direktnim rodom.

A jbga nisam znal!

Berem u vrtu kaj imam, a imam svega po malo!

Kolko su me nafčili imam francuza i izabele od crnog, a od bijelog direktora...

Po ovom kaj veliš "necjep" loze su sve tudum tj "direktor" bez obzira na boju, okus...
Daklem i francuz i izabela su direktor/tudum?

Sam ja to dobro razmel, ili sam ipak samo bedak?
 

gradskikauboj

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2010
Poruka
166
Kod vinove rodna je jednogodišnja mladica koja ide iz dvogodišnje. Tako i kod direktora.
Kultivirana loza (cijep) mora se cijepiti na podlogu, dok direktor ne treba, drugim riječima odreži mladicu tri pupa od direktora, doljnja dva oslijepi, gornji van, zapiči u zemlju i imaš trs, dok to kod cijepa nije slučaj. Direktor je sam po sebi divljak i ne treba ga cijepiti.
Izabela je jedno, francuz je drugo a direktor je samo jedan!!!
 

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
Po ovom kaj veliš "necjep" loze su sve tudum tj "direktor" bez obzira na boju, okus...
Daklem i francuz i izabela su direktor/tudum?

Sam ja to dobro razmel, ili sam ipak samo bedak?[/QUOTE]


Dobro si razmel, zakaj bi bil bedak. Koliko sam ja skužil ljudi zovu bjelo grožđe Direktor a kod nas je to Tudum. Opet negdje zovu Seksardu Izabela a kod nas su to dvije različite sorte grožđa ali opet direktora. Inače od seksarde mi je najbolje crno vino poseban okus i miris.:icon_pidu:
 

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
Kod vinove rodna je jednogodišnja mladica koja ide iz dvogodišnje. Tako i kod direktora.
Kultivirana loza (cijep) mora se cijepiti na podlogu, dok direktor ne treba, drugim riječima odreži mladicu tri pupa od direktora, doljnja dva oslijepi, gornji van, zapiči u zemlju i imaš trs, dok to kod cijepa nije slučaj. Direktor je sam po sebi divljak i ne treba ga cijepiti.
Izabela je jedno, francuz je drugo a direktor je samo jedan!!!

a kaj ako održeš lozu od cijepa,zapikneš u zemlju i ona se primi (ukorjeni),kaj je onda to?
 
B

bedak

Guest
Dobro si razmel, zakaj bi bil bedak. Koliko sam ja skužil ljudi zovu bjelo grožđe Direktor a kod nas je to Tudum. Opet negdje zovu Seksardu Izabela a kod nas su to dvije različite sorte grožđa ali opet direktora. Inače od seksarde mi je najbolje crno vino poseban okus i miris.:icon_pidu:

Dakle imao sam dobru predodžbu da je sve to kaj imamo na vrtu tudum!

I punica i baka su me uvjeravale da je samo direktor tudum!

Al' mislim da bu to ostalo na tome!

Iskreno neznam kak da velim punici da je bila u krivu!

Bitno mi je da ja znam!

Fala na odgovoru!
 

gradskikauboj

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2010
Poruka
166
a kaj ako održeš lozu od cijepa,zapikneš u zemlju i ona se primi (ukorjeni),kaj je onda to?

Onda bu korijen pojela trsna uš (filoksera).
Ko i prije 150 godina kad je uništila sve vinograde u Evropi.
Zato se evropski sortiment cijepi na američke podloge jer je ona otporna na filokseru.
A direktor je necijepljena američka loza koja je direktno rodna.
 

Black jack

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
211
Jučer pio bijelo vino u kojem je bilo i tuduma. Nisam ga pio več godinama ali prepoznatljivi zadnji štih vina. Dosta ga se stuklo ali danas nikakvih problema. Dobro društvo, jelo i nema problema:drink:
 

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,735
Moram se ubaciti na temu . . . Zalosno je da se taj Tudum, ili Diretor, ili Noja . . . ma kako god zvali to desertno grozdje, toliko ponizava i sa zgrazanjem spominje ... Osobno sam pio pa cak i cista vina od Tuduma i nema nikakve glavobolje niti nekih nus pojava ! Vino je fantasticno, ali samo za one podrumare koji ga znaju napraviti i za one vinoljupce koji ga znaju piti !!
Glava boli od sumpora, ako je pretjerana kolicina !
 

Najnoviji postovi

Na vrh